Fokker Marleen van der Valk fokt vanaf 2024 onder de kennelnaam Met Valkenstreken

Door de jaren heen is de visie op verantwoord fokken flink veranderd. Waar in het verleden lijnteelt heel normaal was lijkt dat achteraf toch niet zo heel verstandig te zijn geweest. Er zijn nu verschillende visies over gezond en verantwoord fokken. Vaak is het zo dat als er meerdere visies zijn er niet 1 overduidelijke juiste- of foute visie is. Dat maakt het moeilijk….

Persoonlijk wil ik niet fokken om te vermeerderen, ik probeer met mijn keuzes iets toe te voegen aan de gezondheid van het ras. Dit door het behouden en/of toevoegen van genen diversiteit naast het uitgebreid selecteren op gezondheid en gedrag. Daarin kan je ver gaan door bijvoorbeeld outcross of inzetten look-a-likes, maar het kan ook al veel eenvoudiger door te kiezen voor honden en combinaties die niet veel gebruikt worden.

Esenivery Cato is mijn vierde Hollandse Herder en met haar ga ik fokken. Zij stamt af van een look-a-like, haar grootvader is aangekeurd in Belgie en was een kruising Hollandse Herder x Melchelse Herder. Om zoveel mogelijk diversiteit aan genen te behouden en toch rastypische honden te fokken heb ik gezocht naar een rastypische stamboom reu die nauwelijks verwant is aan Cato.  Ik denk dat we een hele mooie combinatie hebben gevonden!

Meer informatie op de website http://www.metvalkenstreken.nl
Of via de email: info@metvalkenstreken.nl

Back To Top