Webinar ‘Regelgeving rondom het hondenstamboek’

Reserveer nu
Meld u aan voor het webinar  ‘REGELGEVING RONDOM HET HONDENSTAMBOEK

Regelgeving bij het fokken
Wanneer je gaat fokken met je hond krijg je te maken met veel regelgeving. Ben je lid van een rasvereniging dan heb je te maken met het Verenigings Fok Reglement (VFR).
Daarnaast gelden er welzijnsregels voor de moederhond en is er een inteeltbeperking voor de ouderdieren. Deze regels zijn samengevat in het Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG) en maken onderdeel uit van het Kynologisch Reglement. Deze algemene regels gelden voor alle fokkers van rashonden en is een voorwaarde voor afgifte van stambomen.

Het Nederlandse Honden Stamboek
Alle Nederlandse rashonden worden geregistreerd in het Nederlands Honden Stamboek of kortweg NHSB.
Het NHSB is het enige Nederlandse stamboek dat wordt erkend door de internationale koepelorganisatie FCI.

De stamboom van de Raad van Beheer is een afstammingsbewijs. Er zijn verschillende soorten stambomen. Welke stamboom je hond krijgt, is afhankelijk van het aantal geregistreerde generaties.

1. Het hoofdstamboek
Honden waarbij drie generaties voorouders volledig bekend zijn en in het NHSB of een vergelijkbaar buitenlands stamboek staan. Deze voorouders moeten in principe behoren tot dezelfde variëteit als binnen een ras van meer variëteiten sprake is.

2. De bijlagen van het hoofdstamboek
In een aantal gevallen bestaat de mogelijkheid om honden op te nemen in de bijlage van het hoofdstamboek. De bijlage kent drie onderdelen aangeduid met de letter G (van generatie) en een cijfer: G-0, G-1 en G-2.

Hoe werkt dit in de praktijk voor mij als fokker
Binnen de Hollandse herder kennen we 3 variëteiten die onderling niet zomaar gekruist mogen worden. Daar zijn regels voor opgesteld door de rasverenigingen en de Raad van Beheer. Die aanvullende regels zijn vastgelegd in een plan van aanpak (PvA). Het laatste PvA dateert van oktober 2014 en beschrijft het fokken van variëteitskruising tussen de Korthaar met de Langhaar en/of de Ruwhaar.
Naast het kruisen tussen variëteiten wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van honden die geen volledige stamboom hebben tot in de 3e generatie. Ook deze fokkers krijgen te maken met inschrijving van de puppen in de bijlagen van het Nederlandse stamboek.

Tijdens het webinar proberen we de complexe regelgeving uit te leggen, waarbij we ook vooruit kijken naar wat wenselijk is voor de toekomst van de Hollandse Herder binnen de Nederlandse en Internationale wetgeving.

Voor wie organiseren wij dit webinar?
Fokkers, aspirant-fokkers, geïnteresseerden in het ras, leden, niet-leden. Kortom, iedereen die betrokken is bij, en geïnteresseerd is in de toekomst van de Hollandse Herder.

Het programma

TijdAgenda
19.55 uurU kunt vanaf deze tijd inloggen
20.00 uurStart programma
Regelgeving bij het fokken (VFR en KR)
 Het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB)
De regels voor inschrijving in NHSB
 Nederlandse regels versus Internationale regels (FCI)
21.25 uurAfsluiting
21.30 uurEinde webinar

Heeft u vragen?
Neemt u dan gerust via de mail contact op met Gabri Kolster : voorzitter@vereniginghollandseherder.nl.
Wij kijken ernaar uit u te mogen begroeten op woensdag 11 januari 2023!

Reserveringen

Soort ticketPrijsPlaatsen